En Son Ziyaretçiler

Facebook Sayfamız

En Yeni 5 Haber

Avcının Temel Atış Pozi...
Gönderen: Hunter - 05.09.15
Remington Model 700 Üretim...
Gönderen: Hunter - 13.09.14
Tüfek Dürbünleri ve Niş...
Gönderen: Hunter - 12.09.14
Federal Truball Vital-Shok ...
Gönderen: Hunter - 18.02.14
.300 Winchester Magnum Kalibre
Gönderen: Hunter - 03.02.14

Ziyaretçiler

Bugün:227
Dün:353
Son 1 Hafta:227
Bu Ay:10,239
Bu Yıl:150,382
Toplam:687,960

Kısa Mesajlar

Mesaj göndermek için giriş yapmalısınız.

msavsa
26-09-2014 10:15
Herkese Rastgele...

kirtunc
23-02-2014 00:18
Muratcım sana da rasgele slm.

Hunter
18-02-2014 15:59
Sevgili avcı ağabeylerim, kardeşlerim: Sitedeki yeniliklerden ve yazılardan haberdar olmak için lütfen üye olunuz. Üyeler tüm güncellemelerden ve duyurulardan anında haberdar olurlar.

Hunter
07-02-2014 01:38
Hazırlıklar başlasın. Av zamanı geldi çattı Gülümse Rastgele dostlar...

Hunter
28-01-2014 02:14
Arkadaşlar, videolar bölümü Domuz Avcısı TV adı altında yayına girmiştir, keyifli seyirler

Kısa mesajlar arşivi

Anket

Domuz Avında Kullandığım Tüfek,

Yivsiz Av Tüfeği
Yivsiz Av Tüfeği
75% [6 Oy]

Yivli Tüfek
Yivli Tüfek
25% [2 Oy]

Oy: 8
Oy vermek için üye girişi yapmış olmanız gerekmektedir.
Başlama Tarihi: 08.01.14

Minnet ve Anma

Murat Balcı'yı saygı ile anıyoruz.

Usta avcı

Murat Balcı'yı

saygı ile anıyoruz.

En Çok Okunan 5 Haber

Tek Kurşunlar, Sabot Kurş...
Gönderen: Hunter - 31.01.14
Okunma - (62915)
Yaban Domuzu
Gönderen: Hunter - 07.01.14
Okunma - (20215)
En iyi Tüfekler: 10 Muhte...
Gönderen: Hunter - 08.01.14
Okunma - (16042)
Browning Maral - Yeni Nesil...
Gönderen: Hunter - 14.01.14
Okunma - (10990)
Merkel RX Helix Yivli Tüfek
Gönderen: KemalElitemiz - 21.01.14
Okunma - (10132)

Yaban DomuzuYazdır

Çevre ve Ekoloji

Yaban Domuzu - Sanglier - Keiler - Wild Boar

Familya : Suidae

Latince Adı : Sus Scrofa

Coğrafi Dağılım ve Bölgeler

Domuz familyasının içinde en büyük çeşitliliği yaban domuzları oluşturur. Genel olarak Avrupa, Asya, Kuzey Afrika da bulunur.  Bununla beraber ada coğrafyaları olan, İngiliz Adaları, Korsika, Sardunya, Japonya, Sri Lanka, Ryukyu Adaları, Tayvan, Sumatra ve Doğu Hindistan adalarının bir kısmında da bulunurlar. Domuz familyaları insanlığın ilerleyen tarihinde daha sonraları evcilleştirilmiş hayvanlar olarak da addedilmiştir. Şu an itibari ile Sus Scrofa yani yaban domuzu hemen hemen her  yerde bulunabilir ve özellikle ormanlık ve yüksek arazilerde bulunurlar.

Yaban Domuzlarının Yaşam Alanı ve Habitatı

Yaban domuzları geniş bir çevre yelpazesinde bulunmasına rağmen, genellikle nemli ormanlarda fundalıklarda ve çalılıklarda boy gösterir. Özellikle meşe ormanları ve sazlıkların bol ve sık olduğu yerleri tercih ederler. Çok sert kış şartlarında ve soğuktan meydana gelen yiyecek azlıklarında çok uzun mesafeler katederek yiyecek bulma kapasitesine sahip olduğu kanıtlanmıştır. Ciddi ısı değişimlerine hassastırlar. Yaban domuzlarının suda veya çamurda debelenerek postlarında oluşturdukları tabakayla, ideal ısılarını koruma konusunda bir teknik geliştirdikleri gözlemlenmiştir. Ve bu hareketin aynı zamanda böcek ve sürüngen sokmalarına karşı koruma oluşturduğu da bilinmektedir.  50 derecenin altında rahat edemeyeceği gibi ters olarak sıcak havalarda güneş çarpmasına karşı da dayanıksızdırlar.

Yaban Domuzlarının Fiziki Tanımlaması

Ağırlık : 50 ila 350 kg

Uzunlık : 90 cm ila 180 cm

Yaban domuzları sert ve kısa tüylerden oluşan kaba bir posta sahiptirler. Renkleri koyu griden kahverengine giden bir yelpaze içinde değişiklikler gösterir. Kafa ve gövde uzunlukları 900 – 1800 mm civarlarında kuyrukları da 300 mm civarındadır. Omuz yüksekliği 550 ila 1000 mm arasında olur. Ortalama ağırlıkları 50 ila 300 kg arasında değişir. Erkekler genellikle dişilerden iridir. Yaban domuzları sürekli gelişen 4 ana dişe sahiptir. Bu dişler diğer dişlerin arasında olmakla beraber her biri üst ve alt çenenin çeyrek dairelerinde , bulunur.İnsanların yaşam alanlarına yakın yaşamaları sonucu genetik değişikliklere uğrayan yaban domuzlarında değişkenlik gösteren deri renkleri, kuyruk uzunlukları ve burun (zurna) tipleri gözlemlenmiştir.

Yaban Domuzlarının Üreme Alışkanlıkları

Çiftleşme mevsimi şiddet içeren bir zaman dilimidir. Genellikle erkekler dişilerile eşleşebilmek  için kavga ederler. Erkek domuz sürekli olarak alt dişlerini üst dişlerine sürterek keskinleştirme yetisine sahiptir. Keskinleştirilen dişler, çiftleşme dönemlerinde sıklıkla silah olarak kullanılır. Yaban domuzu familyasının erkek bireyleri karnın yan kısımlarında, çamur ve reçine ile kalın tabakalar oluşutururlar. Bu tabakalar dişiler için yapılan kavgalarda ölümcül diş yaralarını engellemek amaçlı kullanılır. En agresif erkekler bir çiftleşme döneminde 8 dişiye kadar çiftleşebilir ve 8 dişiyi hareminde tutabilir. Ilıman bölgelerde dişiler ,ilkbaharda bir batın yavru verir. Tropikal bölgelerde yavrulama/üreme yıl boyu devam eder fakat genellikle nemli mevsim zamanlarında gerçekleşir.  Dişiler 21 gün kızanda kalır ve bu dönemin 3 günü ılımlı ve kabul edicilerdir. Çiftleşme gerçekleştikten sonra yavrular 115 günlük bir gebelik sürecinden sonra doğarlar. Ortalama hamilelik süresi 100-140 gün arasıdır. Anne bir batında 1 ila 12 yavru doğurabilir. Genellikle 4 ve 8 arasıdır. Cinsel yetişkinliğin 8-10 aylıkken oluşmasına rağmen dişiler 18 aylık olmadan üremezler. Erkekler ise 5 yaşından önce dişilere ulaşabilecek güce ve iriliğe sahip olamazlar.Dişi yaban domuzu ot ve çimen üzerine hazırlanmış bir yuvaya doğurur. Yavrular doğduktan sonra bir süre bu yuvada zaman geçirirler. Yaban domuzu dişileri yavrularını koruma konusunda üst düzeyde agresiflerdir. Bu üst düzey agresiflik ve dikkate rağmen sadece doğan yavruların yarısı olgunluk ve yetişkinlik dönemlerine geçebilir.  Çoğu, hastalıklara ve doğadaki diğer yok edicilere yenilmektedir. Yavrular 3-4 ay kadar emzirilir ve anne tarafından ilgi görür. Genellikle bir sonraki gebelikten önce bağımsız hale gelirler.

Yaban Domuzlarının Yaşam Süresi

Yaban domuzlarının genel yaşam süresi 10 yıldır. 27 yıl yaşamış yaban domuzu kaydı dünya üzerinde mevcuttur. Genç ölüm oranı yüksektir.

Yaban Domuzlarının Davranış Biçimi

Avrupadaki yaban domuzları, genellikle gözlenen 20 li sürülere nazaran  bazen 100 lü sürüler halinde bulunabilir. Bu sürüler yavruları,gençleri ve dişileri kapsar. Erkek domuzlar yetişkinliğe ulaştıkları zaman sürüyü bırakırlar ve tek başlarına yaşamaya devam ederler. Sürüler genel olarak çok çok büyük alanları dolaşırlar ama göç etmezler. Yaban domuzları daha çok şafak vaktinde, günbatımında ve gece aktiflerdir.

Yaban Domuzlarının Yuva Bölgeleri

Bilimsel araştırmaların belirtmesine göre yaban domuzlarının yuva ve yaşam bölgeleri 100 – 400 hektar arası değişmektedir. Erkek domuzların bölgeleri dişilere göre daha geniştir hatta iki katına yakındır.

İletişim Algı ve Sezgi

Koku alma duyuları domuzların en gelişmiş özelliklerinden. Burun kasına bağlı büyük yuvarlak kıkırdak domuzun burnuna ekstra hareketlilik ve esneklik kazandırır. Yaban domuzu ileri düzeyde bir tat alma duyusuna sahiptir. Bilinmeyen nesneleri tat duyuları ile çok çabuk ve kolay tanımlayabilme yetisine sahiptir. Yaban domuzlarının iyi derecede görme yeteneğinden yoksun olduğuna inanılır. Gözleri , önden görüşü çok zayıflatacak şekilde kafanın yanlarında bulunur. Yaban domuzları homurdanarak ve çığırınarak sesli iletişim kurarlar.

Yaban Domuzlarının Beslenme Alışkanlıkları

Yaban domuzu otobur ve etobur olarak seçim yapmadan beslenir. Yosunlardan sebze meyveye, cevizden meşe palamutuna, sürüngenlerden böceklere uzanan çok geniş bir besin yelpazesine sahip olduğu için, yemek bulması kolaydır. Bu kolaylık yaban domuzlarının çöllerden tutun dağlık arazilere kadar birçok çevrede yaşamlarını sürmesini sağlamıştır.

Yaban Domuzunun Yok Edicileri

Yaban domuzlarının bilinen en büyük yok edicisi, insandır. Erişkin domuzlar; ayılar, vahşi iri kedi türleri, ve timsahlar tarafından avlanır. Genç ve küçük yaban domuzları, büyük yılanlar, büyük sürüngenler, vahşi kediler ve kurtlar tarafından avlanır. Yaban domuzları tehdit altındayken ileri derecede agresif ve gözüpeklerdir. Sürekli gelişim gösteren ve keskinleştirebildilkleri dişlerini ; bunun yanında da , hacimlerinin tüm kuvvetini saldıranı incitmek ve devre dışı bırakmak için kullanırlar. 

Yaban Domuzlarının Eko Sistemdeki Rolleri

Doğuştan itibaren ekosistem içinde yer alan domuzlar, toprağı karşıtırarak farklılaşmasına, yeni tohumların kolonilenmesine ve meyve tohumlarının yayılmasına sebep olurlar. Bilhassa genç olan domuzlar, iri yok edici etoburlar için önemli bir av ve besin kaynağıdır. Ama bunun yanında küçük hayvanları yiyerek sebze ve meyve birimlerine zarar vererek ekosistem içinde zararlılar arasında da yer alırlar.

Hazırlayan : Tanya Dewey ve Jennifer Hruby

Türkçeye Çeviren : Deniz Diren


Bu haberi paylaş
Sosyal Paylaşım: Facebook Google Tweet This
URL:
BBcode:
HTML:
Facebook Beğen:




Yorum



Yorum yaz

Yorum göndermek için lütfen üye girişi yapın.

AL jQ comments Fusion @ AnnetLab © 2011-2012

Oylama

Sadece üyeler oylayabilir.

Oy verebilmek için lütfen üye olun ya da üye girişi yapın.

Henüz bir oylama yapılmamış.